Kurs baristy | Warszawa | Serio.coffe spot
Warszawa
Szczegóły
1 osoba (realizacja w grupie do 8 osób).
16 godzin (czas trwania 2 dni-godziny 8:00 - 16:00
Lokalizacja
Warszawa Al. Prymasa Tysiąclecia
Zobacz na mapie
Zgodnie z harmonogramem realizatora usługi
Rezerwacja terminu realizacji usługi - 14 dni wcześniej.
Oferta dla osób pełnoletnich.
Kurs Barista zaawansowany kierowany jest do wszystkich - baristów z doświadczeniem, osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą, jak również dla miłośników kawy w domowym zaciszu. Podczas dwudniowego szkolenia każdy z uczestników nauczy się parzyć idealne espresso, dowie się jak poprawnie je podać i wypić. Kursanci poznają różnice pomiędzy klasycznymi kawami mlecznymi na bazie espresso oraz nauczą się poprawnie je wykonać z pięknym wzorem latte art. W dalszej części trenerzy zdradzą tajniki parzenia kawy metodami alternatywnymi. Uczestnicy nauczą się odróżniać kawy niskiej jakości od kaw jakości wysokiej, tzw. "speciality", a także oceniać ich aromat i smak, posługując się kołem smaków kawy - Coffee Flavour Wheel.
Realizator
Twoje marzenie będzie spełniał realizator:
Serio.coffe spot
wszystkie propozycje realizatora
Nr katalogowy: ZBARW4
Opis
Kurs baristy w Warszawie jest idealnym prezentem dla fanów kawy. Każdy szczęśliwiec obdarowany voucherem na długo zapamięta wyjątkowy kawowy aromat i wartościowe wykłady na jej temat. Od wieków kawa jest uznawana za trunek, który idealnie komponuje się z atmosferą spotkań towarzyskich. Zafunduj sobie lub bliskim prezent - nowe doświadczenie, które zmieni codzienną kawę w prawdziwe dzieło sztuki. Być może wspólnie odkryjecie swoją nową pasję.
PLAN KURSU- 1 DZIEŃ
HISTORIA KAWY I PODSTAWOWE INFORMACJE - teoria
- historia odkrycia kawy
- wędrówka kawowca po świecie
- uprawa i gatunki i odmiany
- rodzaje zbiorów i obróbek
- sztuka wypalania kawy
ORGANIZACJA MIEJSCA PRACY - teoria
- rozmieszczenie elementów baru
- zatowarowanie baru / zapobiegawczość
- organizacja miejsca pracy
ESPRESSO - teoria
- historia espresso
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego
- parametry poprawnego espresso
- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania
- ekstrakcja - poprawna/ błędy ekstrakcji (degustacja)
ESPRESSO - praktyka
- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso
- ustawianie młynka - zrozumienie istotności/ wpływ na smak
MLEKO - teoria
- skład mleka / charakterystyka
- rodzaje mleka / napoje roślinne
- proces spieniania mleka
- cappuccino
- latte art - poprawne wykonanie - podstawowy wzór “serce”
MLEKO - praktyka
- nauka poprawnego spieniania mleka
- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”
LATTE ART - PRAKTYKA
- cappuccino z wzorem "serce" i "tulipan"
PLAN KURSU- 2 DZIEŃ
KAWY CIĄG DALSZY
- kawa jakości speciality
- czym jest, jak odróżnić, gdzie kupić
KAWA CZARNA - CO MA WPŁYW NA SMAK (degustacja)
- grubość i równość mielenia
- proporcja wody do kawy
- odpowiednie parametry wody
- agitacja podczas parzenia
- czas parzenia
METODY ALTERNATYWNE
- czym są metody alternatywne
- demonstracja dostępnych metod
PRAKTYKA / PORÓWNANIE METOD
- Aeropress, Kalita Wave, Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper, Delter Coffee Press
KAWY MLECZNE - PRAKTYKA
- serce, tulipan, rosetta - praktyka
KURS BARISTY WARSZAWA – DLA KOGO?
Voucher na kurs baristy w Warszawie można podarować mężowi czy partnerowi na urodziny, imieniny czy rocznicę. Na pewno z chęcią posiądzie nową umiejętność. To także oryginalny pomysł na upominek dla kobiety, która chciałaby przyrządzać wyśmienitą kawę dla rodziny i przyjaciół.
Kurs baristyczny w Warszawie to nie tylko teoria dla prawdziwych znawców. To przede wszystkim wskazówki, które przydadzą się podczas codziennego parzenia kawy, czy serwowania jej przyjaciołom. Po takim kursie smak kawy będzie o wiele lepszy.
Bestsellery

Zapisz się
do newslettera!
Korzystaj z promocji i nowości!
Bezpieczne płatności i sprawdzeni partnerzy dostaw:

